Avasime tehnoloogia töötoa

tehnoloogiatubaRaamatukogu 3. korrusel on nüüd avatud tehnoloogia töötuba. 

See on avalik töötuba, kus iga soovija saab tasuta kasutada erinevaid seadmeid. Lääne-Virumaa keskraamatukogus seadmete valikus on hetkel 3D printer, kuni A3 suuruses lamineerija - seade, mis paberi kile vahele sulatab, graafikalaud, slaidiskänner diapositiivide digiteerimiseks, spiraalköiteseade, kilelõikur ja termopress kilekleebise kuumutamiseks tekstiilile ning rinnamärgi valmistamise masin. Ajapikku loodame masinate valikut täiendada.

Sarnased avalikud töötoad on Euroopa ja muu arenenud maailma raamatukogude juures tavalised ning Eestiski avatud juba mitmel pool. Maailmas on need tuntud enamasti Makerspace või Maker Lab nime all. Töötubade eesmärk on kõikjal üks – toetada loovat õppimist ja koostegemist.

Lisaks raamatute laenutamisele on raamatukogude roll juba mõnda aega aidata kogukonda digitaalmaailmas toimetulekul, nüüd peame suutma tagada ka ligipääsu uutele tehnoloogiatele. Tehnoloogiavahendid on olemas juba paljudes koolides, kuid paraku on need mõeldud kasutamiseks vaid õpilastele ja sageli üksnes koolitunnis. Raamatukogud on aga avatud ja kättesaadavad kõigile huvilistele.

Seadmete kasutamine raamatukogu töötoas on tasuta, küll aga tuleb maksta kasutatud kulumaterjalide eest nagu näiteks 3D printeri filament, lamineerimiskile, köitespiraalid jmt. Lubatud on kasutada ka kaasavõetud materjale, kui need sobivad raamatukogu seadmetele. Sellisel juhul midagi tasuda pole tarvis. Aeganõudvate tegevuste jaoks, nagu näiteks 3D printimine, on soovitav aeg eelnevalt broneerida.

Töötoa juhendaja Riin Sikka teeb kasutajale esmase lühikese instruktsiooni, abistab kui vaja ning pakub tehnilist tuge. Kuna raamatukogul töötoa pidamise kogemus puudub ning seadmed on uued meiegi jaoks, oleme ka ise õppimise faasis. Õpime koos kasutajatega ning lihvime kogemuste lisandudes ning praktika käigus võimalikud puudujäägid.

Tuleb meeles pidada, et raamatukogu ei täida tellimusi ega paku teenust. Näiteks kui keegi soovib kujundusega T-särki ja selle valmis trükkimist, siis selleks on Rakveres mitu ettevõtet. Raamatukogu töötoa eesmärk on pakkuda isetegemise võimalust. Eeldus on, et külastaja kasutab masinat iseseisvalt ning juhendaja tööd kellegi eest ära ei tee. Iga seadme kasutamisele eelneb ka lühike instruktsioon.

Lääne-Virumaa Keskraamatukogu töötuba saab teoks tänu Kultuuriministeeriumi toetusele taotlusvoorust „Rahvaraamatukogude arendusprojektid (rahvaraamatukogude kiirendi)“, veelgi suurema panuse lisab Rakvere linn.

Raamatukogu tuleb koju!

Koduteenindus

Individuaalne arvutikoolitus

Koolitus

Raamatukoguhoidja loeb

Lugemispäevik

Kirjanduslikud paigad Lääne-Virumaal